Biografie

Fluitiste Petra van den Dolder en harpiste Annegreet Rouw vormen sinds 2006 Duo Puur. Het duo ontstond op het ArtEZ Conservatorium in Enschede, waar beiden zijn afgestudeerd. Ze herkenden in elkaar de drive om te willen spelen en zich in de muziek te ontwikkelen. Hoe verschillend ze persoonlijk ook zijn, professioneel zijn Petra en Annegreet gelijkwaardig en streven ze hetzelfde doel na: mensen laten delen in hun liefde voor klassieke muziek.

Voor hun gezamenlijke muzikale ontwikkeling werden Petra en Annegreet gecoacht door Joost Smeets, een gevierde dirigent, die directieconcoursen wint over de hele wereld. “Joost is een echte coach: hij wil het beste uit mensen halen. Wat hij ons heeft geleerd is vooral om niet te metronomisch te spelen; om mogelijkheden te zien in plaats van beperkingen; en om toe te laten wat muziek met je doet.”

De teksten op deze site zijn geschreven door Petra Kruijt.

Petra van den Dolder

Petra van den Dolder studeerde Onderwijskunde toen zij via een minor de kans kreeg om lessen te volgen aan het conservatorium. Docent Hans Nijman stimuleerde haar om toelating te doen en dat deed ze.

Tijdens en na haar studie heeft Petra lessen gevolgd van veel gerenommeerde fluitisten. Ze bijt zich graag vast in een stuk om het perfect te leren spelen, waardoor haar technische vaardigheden op hoog niveau zijn. Nu volgt ze lessen bij Egbert Jan Louwerse, hoofdvakdocent fluit aan het conservatorium in Groningen, die haar juist leert om niet te focussen op techniek. “Het gaat in de muziek om het vertellen van een verhaal en om mijn interpretatie van dat verhaal. Dat kan iemand mooi of niet mooi vinden, maar er is geen sprake van goed of fout. Dankzij dat inzicht kan ik veel vrijer spelen.”

Petra heeft orkest- en ensembleervaring opgedaan bij verschillende (project)orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest, koor en orkest I Romantici, het Helios Ensemble en het professionele begeleidingsorkest Van Wassenaer Consort. Met genoemde orkesten heeft ze tournees gemaakt naar onder andere Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Slovenië, Finland en Portugal.

Petra’s favoriet: Sonata per flauto e arpavan Willem de Vries Robbé. “Dit stuk staat symbool voor Duo Puur. We speelden het al bij ons eerste concert in 2006 en het komt steeds weer terug. Omdat wij groeien als muzikanten en als duo, begrijpen we het stuk meer en spelen we het beter. In dit stuk is onze ontwikkeling zichtbaar.”

Annegreet Rouw

Annegreet Rouw houdt al haar hele leven van muziek en speelt sinds haar vroege jeugd harp. Haar harpdocente Liedewei Spruit gaf haar het advies om zich op een conservatoriumopleiding te oriënteren. Zodra ze werd aangenomen ging ze er vol voor, en dat doet ze nog steeds.

Naast de conservatoriumlessen volgde Annegreet masterclasses bij bekende harpdocenten uit binnen- en buitenland. Op dit moment krijgt ze les van Han-An Liu, een harpdocente aan de Musikschule für Musik und Tanz in Keulen. “Zij leert mij technisch nog beter te spelen en muziek intenser en bewuster te beleven.”
In 2004 haalde Annegreet de finale van het 4e Nederlands Harpconcours, waar zij de tweede prijs kreeg in de categorie Kleine harp.

Annegreet speelt op projectbasis bij verschillende Nederlandse amateur- en professionele symfonie- en harmonieorkesten, zoals het Nederlands Symfonie Orkest, het Van Wassenaer Consort en het Hanze Orkest. Ook speelt ze begeleidingsmuziek voor koren. Daarnaast geeft ze met veel plezier harples. Om de harp meer bekendheid te geven bij jonge kinderen vertelt ze verhalen die ze ondersteunt met harpmuziek. Dit doet ze onder andere. in de centrale bibliotheek in Deventer en op basisscholen.

Naast Duo Puur vormt Annegreet samen met Ferdinand Binnendijk het harp-mandolineduo Duo Stringendo.

Annegreets favoriet: Cafe 1930 van Astor Piazzolla. “Er zitten twee mooie harpsolo’s in en er gebeurt heel veel in dit stuk; de sfeer verandert om de vier maten. Café 1930 zit complex in elkaar en toch luistert het heel makkelijk weg, maar het verveelt nooit.”